5 dec: After Work – Skånska Akademien föreläser

After Work på GRAND HOTEL (Piratensalen) med Linus Eriksson och Cajsa S LundFri entré.

AW SkanskaAkademien 221205sm

Varför är ombyggnad av Lund C så viktig för Öresunds­bron? Det är en av frågorna som Linus Eriksson, VD för Øresundsbro Konsortiet, diskuterar vid det folkbildande After Work den 5 december på Grand Hotel i Lund. Linus Eriksson inleder under rubriken Öresundsbron 22 år – framgång eller tomgång!

Vin och mingel — PAUS ca 30 minuter

Efter paus berättar musikarkeologen Cajsa S. Lund om bronslurar. Hennes föredrag illustreras av spel på rekonstruktioner av två 3000-åriga bronslurar, hittade i Danmark. Det är musiker från Ensemble Mare Balticum, specialiserade på tidiga brassinstrument, som kommer att traktera lurarna.

After Work arrangeras av Skånska Akademien och Vänföreningen i samarbete med Grand Hotel, Lund.

Grand öppnar sin bar i Piratenfoajén i god tid före föreläsningarna och har öppet även i pausen.

Läs mer!

 

17 okt: After Work – Skånska Akademien föreläser

AW SkanskaAkademien 221017sm

After Work på GRAND HOTEL (Piratensalen) med Tomas Axnér och Heidi Avellan!

Fri entré.

Tomas Axnér har vi lärt känna som elithandbollsspelare och är sedan 2020 ledare för det framgångsrika svenska damhandbollslaget. Tomas Axnér delar med sig av erfarenheter och upplevelser, inte minst om handbollen från ett inifrånperspektiv.

Vin och mingel-PAUS ca 30 minuter; därefter talar

Heidi Avellan är sedan 2005 politisk chefredaktör och ledarskribent på Sydsvenska Dagbladet. Hon är en av Sveriges mest kända politiska journalister som med sina artiklar och krönikor utgör en viktig röst från Skåne i det nationella mediebruset. 

After Work arrangeras av Skånska Akademien och Vänföreningen i samarbete med Grand Hotel, Lund.

Grand öppnar sin bar i Piratenfoajén i god tid före föreläsningarna och har öppet även i pausen.

Ni som vill äta efteråt i Gambrinus eller i Matsalen, boka bord på telefon 046-280 61 00 eller på www.grandilund.se

redline

 

Den 12 oktober fortsätter vi vår serie "Skånska Akademien föreläser" med ett After Work-evenemang med två nya kvalificerade föredrag.

 

2020 AFTER WORK 12 oktober B

Ingela Jacobsson: Söderslätt – tidernas smörhåla

Ingela Jacobsson är tidigare museichef på Trelleborgs Museer. Där berättas om Skånes förflutna på ett roligt och nyskapande sätt. Så är Söderslätt också som en härligt tjock och rikt illustrerad historiebok med de 7000-åriga ”skateholmarna”, de manifesta spåren av magnifik vikingatid, urgammal byggnadstradition och kyrktäthet i världsklass. Ingela Jacobsson är sekreterare i Skånska Akademiens Vänförening.

Bo Lundgren: När bubblor brister – om finansiell krishantering

Bo Lundgren har som finansmarknadsminister och riksgäldsdirektör haft ansvar för att hantera kriserna på nittio-talet. Genom århundradena har lånefinansierad spekulation i tillgångar som exempelvis tulpanlökar, fastigheter och aktier lett till djupa ekonomiska kriser. Kan framtida kriser förebyggas eller kommer människors jakt på avkastning leda till nya?  Bo Lundgren innehar stol nr 6 i Skånska Akademien.

 Plats: Piratensalen, Grand Hotel i Lund, kl 18.00 - 19.30. 

Läs mer!

Den 17 februari inleder vi året med ett nytt After Work-evenemang med två nya kvalificerade föredrag.

After Work 17 februari i Lund

Peter Linde: Hur Nobel är astronomin?

Nobels fysikpris delades nyligen ut för nya upptäckter i kosmos. Det är inte första gången astronomer fått nobelpris. Peter Linde, docent i astronomi, och populärvetenskaplig författare, berättar om belönade upptäckter. Han innehar stol nr 16 i Skånska Akademien.

Cecilia Nelson: Varför just de här utställ­ningarna?

Efter drygt 110 utställningar, som hon ansvarat för på Lunds Konsthall, berättar hon nu varför just de här utställningarna valdes. Cecilia Nelson är en av Lunds tongivande kulturgestalter och innehar stol nr 5 i Skånska Akademien.

Plats: Piratensalen, Grand Hotel i Lund, kl 18.00 - 19.30. 

Läs mer!

23 sept: After Work – Skånska Akademien föreläser

AW 23 september 2019

Den 23 sept fortsätter vi med ett nytt After Work evenemang med två nya kvalificerade föredrag.

Peder Lamm: Samla skånskt! Prylar i fokus – dräktsmycken, åkedynor, änglaskåp och andra godsaker...

Peder Lamm, antikexpert och TV-personlighet, är numera bosatt i Skåne. Han har arbetat för Bukowskis och Crafoord Auktioner och är i dag knuten till Göteborgs Auktionsverk. Han har lett flera TV-program, bl.a. Otroligt antikt och svarar på frågor i tidningen Antik&Auktion. Han är en flitigt anlitad föredragshållare i hela landet och även efterfrågad värderare av konst och antikviteter. Peder Lamm innehar Stol nr 4 i Skånska Akademien.

Cajsa S. Lund: Leonardo da Vinci och musiken!

Cajsa S. Lund är arkeolog och musikvetare, även musiker, och en av pionjärerna inom ämnesområdet musikarkeologi. Hon är numera knuten till Linnéuniversitetet. I flera år arbetade hon på Musik i Syd som producent för tidig musik med huvudansvar för Ensemble Mare Balticum. Hon är uppskattad föreläsare och, kan nämnas, bl.a. känd för sitt projekt ”Nattväktarens kommentar” i Lund. Cajsa S. Lund innehar stol nr 19 i Skånska Akademien.

Plats: Piratensalen, Grand Hotel i Lund, kl 18.00 - 19.30. 

Läs mer!