MEDVERKANDE UTAN INBÖRDES RANG OCH ORDNING
- MICHAEL TAPPER är docent i filmvetenskap och filmkritiker i Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad. Han har publicerat böcker som Snuten i skymningslandet (om polisroman och film) och Ingmar Bergman’s Face to Face samt varit medarbetare i uppslagsverk och antologier
- JONAS FRYKMAN är professor emeritus i etnologi, Lund. I sin forskning har han i ett flertal böcker, som Den kultiverade människan, Försvenskningen av Sverige och Kärlek och kärnfamilj fokuserat på kultur och vardagsliv i Folkhemmets Sverige.
- LEIF H. HJÄRRE var i ledningen för familjeföretaget Gärsnäs AB (et. 1893) i 36 år med leveranser till alla svenska ambassader. Därefter följde Riksdagen, Rosenbad, FN, storföretag och parlamentet i Canberra. Efter år 2000 egyptolog och författare. Sommarpratare i P1 2003.
- REIDAR JÖNSSON debuterade 1969 med romanen Endast för vita och har skrivit tjugo böcker. Som dramatiker och filmare har han flera verk bakom sig. De romaner han värdesätter mest är Emilia Emilia! och Mitt Liv Som Hund
- BENGT KNUTSSON, docent i semitiska språk, orientalist, språkforskare och diplomat. Före detta svensk kulturemissarie till arabvärlden
- INGELA JACOBSSON har varit chef för Trelleborgs Museer och vurmat för att skriva lättlästa, men ändå läsvärda utställningstexter. I bokform finns också Opplöt, röekjol och stubb, som behandlar skånskt, i synnerhet sydvästskånskt, dräktskick.
- CAJSA S. LUND är en av pionjärerna inom det tvärvetenskapliga ämnesområdet musikarkeologi. Hon är för närvarande knuten till Linnéuniversitetet. Hon är också musiker (fagottist, saxofonist) och musikproducent (har bland annat bildat Ensemble Mare Balticum).
- PEDER LAMM, antikexpert och folkbildare med förflutet inom auktionsvärlden. Författare till De dolda skatterna: museernas magasin och Jägare och redskap från koja till slott. Han bebor en klassisk skånegård, älskar allt skånskt och placerar stundtals sin bakdel på stol nummer fyra.
- ANNA ALSMARK, fakultetskoordinator vid Lunds universitet, f d redaktör för Tidningen Lundagård och medförfattare i bl a Lundagårds 100-årsbok år 2020 med essäerna ”Fyra år utan nyheter” och ”Redaktören som försvann”.
- BO LUNDGREN, tidigare statsråd och riksgäldsdirektör, författare till boken När bubblan brast om finanskrisen på nittiotalet. Var under gymnasietiden i Kristianstad sekreterare i den litterära föreningen Athenaeum.
- KAETH GARDESTEDT är internationell marknadsförare, organisatör av kulturella event, skribent, mat- och bakexpert som bl. a uppfunnit Kanelbullens Dag och berikar sig med allt som gör livet spännande.
- BJÖRN RANELID har skrivit fyrtio böcker på fyrtio år och cirka 3 000 artiklar, krönikor och essäer. Han debuterade 1983. Därtill
har han framträtt inför publik vid cirka 4 000 tillfällen. Han är vigselförrättare. Hans böcker har sålts i över 1 000 000 exemplar.
- NIKLAS TÖRNLUND är författare och låtskrivare. Bland hans diktsamlingar finns en skånsk förankring i Förlundad, Tjurdansaren på Stora Tomegatan och Under dagens land. Dikter från stenålderns Tågerup. 2020 kom Ad lib. Improvisationer kring klassisk musik.
Österlenskt och Österländskt
Ett innehållsrikt liv bildar bakgrund till boken Österlenskt och Österländskt av Leif H. Hjärre. Avsnittet ”Glimtar ur tre liv” skildrar först studieåren vid läroverket i Ystad där han till skillnad från Fritiof Nilsson Piraten och Ernst-Hugo Järegård inte blev relegerad. Han fick bara sänkt sedebetyg.
Sedan följer 36 år i ledningen för Gärsnäs AB. Från att ha varit rikets ledande stilmöbeltillverkande företag inleddes nu ett samarbete med framstående arkitekter och formgivare med den skånska rödboken som bas.
Ett innehållsrikt liv bildar bakgrund till boken Österlenskt och Österländskt av akademi-ledamoten Leif H. Hjärre. Avsnittet ”Glimtar ur tre liv” skildrar först studieåren vid läroverket i Ystad där han till skillnad från Fritiof Nilsson Piraten och Ernst-Hugo Järegård inte blev relegerad. Han fick bara sänkt sedebetyg.
Sedan följer 36 år i ledningen för Gärsnäs AB. Från att ha varit rikets ledande stilmöbeltillverkande företag inleddes nu ett samarbete med framstående arkitekter och formgivare med den skånska rödboken som bas. Leveranser skedde bl.a. till ledande storföretag, till Sveriges riksdag och Rosenbad. Japan var den viktigaste exportmarknaden under 90-talet. Under Leif H. Hjärres ledning levererades möbler från Österlen till samtliga svenska ambassader runt om i världen.
Vid millennieskiftet såldes företaget. Härefter var det Egypten som gällde. Med inemot 900 resenärer har han rest landet runt och skrivit tre uppskattade böcker i ämnet. Hjärre blev ansvarig för inredningen av en Nobel Section vid det nya biblioteket i Alexandria som härigenom fick en österlensk prägel vilket vann Suzanne Mubaraks hjärta. I boken skildras operan Aidas tillkomst. Det gamla Egyptens tempel och sevärdheter uppsökes. Hjärre har också besökt sex av de sju platserna för Antikens sju underverk som beskrivs i bild och text. Här redogöres också för hur den helige anden i sin roll vid den obefläckade avelsen inspirerats av guden Amuns eskapader 1500 år tidigare.
Leif H. Hjärre är bosatt på Österlen i Skåne. Industriman, författare och medlem i Skånska Akademien. Han har tidigare utgivit Faraos guld: på jakt efter det gamla Egyptens skatter (2000), Resan med Ramses (2002) och Ramses och hans tid: egyptisk historia: före, under och efter. (2009).
Fakta om boken:
Genre: Essäer
Format: 150 x 210 mm
Omfång: ca 200 sidor Inbunden
Omslagsmålning och akvareller i boken: Hasse Karlsson
Redaktör: Jonas Frykman
Rikt illustrerad med fotografier
Utgivning: Mars 2018
Utgives av CARLSSON BOKFÖRLAG i samarbete med Skånska Akademien
Boken köps via Carlsson bokförlag, se deras hemsida.
Vad är ett landskap, en provins? Och dess invånare? På avstånd är det lätt hänt att klichéerna skymmer den mångfacetterade verkligheten.
Skånska paradoxer fångar på ett lustfyllt sätt något av allt det motsägelsefulla som ryms i vårt landskap och dess historia. Följ med till Gårdlösa där flyghjälten Charles Lindbergh plötsligt dyker upp, till Skillingaryd där Edvard Persson kör i diket eller till Lund där en Säpoagent studerar arabiska. Möt de andliga bröderna Zlatan och Björn Ranelid och se en skånsk stenålderskvinna på sin tron av hjorthorn. Självaste Linné stiger så fram ur skuggorna för ännu en skånsk resa. Detta är bara ett axplock av paradoxer som ryms mellan pärmarna.
Hur köper man boken?
Boken är nu i första hand tillgänglig för beställning via näthandeln. Exempel är Bokus och Adlibris.
Läs om författarna!
Att vara skåning är att vara delad. Regionen är på en gång landets mest mångkulturella och samtidigt dess mest provinsiella i bemärkelsen lantlig och traditionsbunden. Bland de 1,3 miljoner invånarna finns såväl främlingsrädsla som tolerans och global orientering.
Den uppgift som Skånska Akademien tar upp är hur det egentligen går till att bli skånsk. Och om det spelar någon roll. I en rad korta betraktelser får vi möta olika perspektiv – alltifrån bilder ur samtiden till historiska nedslag. Boken genomsyras av Akademiens blygsamma motto: Kultur och humor.
Medverkande: Sven Rosborn, Niklas Törnlund, Bengt Knutsson, Fredrik Ekelund, Irka Cederberg, Erik Hirschfeld, Peder Lamm, Leif H. Hjärre, Cajsa S. Lund, Cecilia Nelson, Orvar Löfgren, Christer Liljemark.
Redaktörer: Jonas Frykman och Anna Alsmark
Formgivning: Lönegård & Co i Lund.
"Zlatan mer skånsk än Edvard Persson" Se SVT:s intervju med Jonas Frykman!
Skriften finns vid olika försäljningsställen (bl a på Arkens bokhandeln, Kyrkogatan 4, Lund) samt under Skånska Akademiens arrangemang. Den kan också beställas via epost: .
Specialpris! Sätt in 50 kr + porto till vårt bankgiro nr 125-6569, så skickar vi boken, glöm ej namn, postadress och e-postadress. Det går också att att använda Swish (se nedan), helst då kompletterat med ett mejl med uppgifterna.
88 sidor
Pris 50 kr + porto
Bankgiro 125-6569
Swish 123 596 79 71
Sida 1 av 2